Όμορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος….
(Από το ποίημα του Διονυσίου Σολωμού «Εις Φραγκίσκα Φράιζερ»)

Σήμερα θέλω να γράψω για δύο γυναίκες, που για διαφορετικούς λόγους, ξεπέρασαν σύνορα και τους αποκλεισμούς και ανήκουν πια σε όλο τον κόσμο. Δυο λόγια μόνο, επειδή νιώθω ότι έχω ένα χρέος απέναντί τους.

Χελίν Μπολέκ, ετών 28. Τραγουδίστρια

Δεν ήθελε πολλά. Ζητούσε το αυτονόητο. Να είναι ελεύθερη, σε έναν τραγικά ανελεύθερο κόσμο. Σ’ αυτόν του Ταγίπ Ερντογάν. Ήταν πολλά απ’ ό, τι φαίνεται.
Το να μπορεί να μιλάει και να τραγουδάει ελεύθερα, ήταν μία επιλογή μεταξύ ζωής και θανάτου. Επέλεξε το δεύτερο, για να μπορέσει να ζήσει, όπως αυτή ήθελε, όχι όμως στο δικό μας κόσμο, αλλά κάπου αλλού, μακριά.
288 μέρες απεργίας πείνας. 288 εκατομμύρια ευκαιρίες, για να μπορέσουμε να τη σώσουμε, χαμένες. Σιγή από τις κυβερνήσεις, σιγή και από εμάς. 
Μία ανθρωπότητα διαιρεμένη, αποπροσανατολισμένη, Ο καθένας μας βυθισμένος στα δικά του προβλήματα και τις ατομικές του ανάγκες.
Τη θυμηθήκαμε, ή τη μάθαμε, όταν ακούσαμε για το θάνατό της. Τι κρίμα. Χάνουμε κάποια διαμάντια και η είδηση περνάει στα ψιλά, μετά την κυρίαρχη και επισταμένη ενημέρωση για τον ιό που απειλεί τις ζωούλες μας.
Στην κηδεία της πρωταγωνίστησαν οι δυνάμεις καταστολής με τεθωρακισμένα κα δακρυγόνα. Το αχρείο απέναντι στο μεγαλείο. Ο κραταιός Ερντογάν, φοβήθηκε μία νεκρή γυναίκα. Όχι το σώμα. Την ιδέα.  

Λορένα Κουαράντα, ετών 27. Απόφοιτος ιατρικής – εθελόντρια

Πρόσφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες της, βοηθώντας στη νοσηλεία ασθενών.
Το ίδιο και ο σύντροφός της, με τη διαφορά πως όταν φοβήθηκε ότι του κόλλησε τον κορωνοϊό, την έπνιξε. Της αφαίρεσε τη ζωή. 
Έτσι η Λορένα έγινε ένα από τα θύματα της τυφλής, παράλογης, σεξιστικής βίας που τείνει να γίνει καθεστώς στις ημέρες που ζούμε. Και μάλιστα δικαιολογημένο. Ντροπή.

Όμορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος…

Ναι. Ήθελα σήμερα να γράψω για αυτές τις δύο γυναίκες, γιατί είμαι γυναίκα και γιατί αποτελώ μέρος αυτής της πραγματικότητας και αυτού του κόσμου.
Ενός κόσμου, που δυσκολεύομαι πια να κατανοήσω. Δεν είναι απλά σκέψεις, δυστυχώς είναι η πραγματικότητά μας ....
                                                                                                    november20